Brexit: UE ia în calcul amânarea ieșirii Marii Britanii

civic press

În contextul în care Acordul Brexit elaborat de Bruxelles cu Guvernul Theresa May riscă să fie respins de Parlamentul britanic, reprezentanții UE iau în calcul posibilitatea amânării până în iulie a termenului ieşirii Marii Britanii din Blocul comunitar, afirmă surse citate de ziarul The Guardian, potrivit Mediafax.

Marea Britanie ar trebui să iasă din Uniunea Europeană pe 29 martie, dar termenul devine incert în contextul în care Guvernul britanic  se confruntă  cu opoziţia Camerei Comunelor. Tehnic, există posibilitatea prelungirii termenului printr-o solicitare formală din partea oficialităților britanice, în urma căreia preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, ar urma să convoace un summit european special.

Comisia Europeană urmează să publice luni un document prin care va oferi clarificări suplimentare despre statutul temporar al frontierei dintre Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord, în speranţa că unii deputaţi britanici vor decide să susţină Acordul Brexit.

Votul parlamentar britanic pe tema Acordului Brexit este programat pe 15 ianuarie.

Theresa May vrea renegocierea situaţiei frontierei nord-irlandeze. Acordul pe tema Brexit prevede un statut special pentru provincia britanică Irlanda de Nord, în scopul evitării introducerii controalelor la frontiera cu Irlanda, stat membru al Uniunii Europene. Prevederea este contestată de numeroşi parlamentari britanici. Garanţiile acordate Irlandei de Nord riscă să blocheze Marea Britanie în “serii de negocieri repetate” în următorii ani, se arată în raportul guvernamental de evaluare juridică. Theresa May a amânat deja votul parlamentar pe tema Acordului Brexit, de teama unui eşec.

Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici. Cinci membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest faţă de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană. Premierul Theresa May a exprimat regret că unii membri ai Cabinetului de la Londra au demisionat, însă a subliniat că este determinată să obţină aprobarea acordului, informează sursa citată. (Foto: edition.cnn.com)

Print Friendly, PDF & Email
Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
fb-share-icon
Recomandate
Preşedintele american, Donald Trump, a avertizat duminică  Turcia împotriva unei catastrofe economice…
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)