Brexit: Parlamentarii britanici au respins acordul propus de Theresa May

civic press

Parlamentarii britanici au respins masiv marţi seară acordul privind Brexit-ul negociat de premierul conservator Theresa May cu Bruxellesul, într-un vot crucial privind viitorul Regatului Unit, cu două luni şi jumătate înainte de data prevăzută pentru ieşirea din Uniunea Europeană, relatează agenţiile internaţionale de presă, potrivit Agerpres.

Este cea mai dură înfrângere parlamentară pentru un guvern din istoria recentă a Marii Britanii. 432 de parlamentari au votat împotriva textului, iar 202 s-au exprimat pentru. Opoziţia laburistă a anunţat imediat că introduce o moţiune de cenzură împotriva guvernului conservator, care va fi dezbătută miercuri.
Introduc o moţiune de cenzură împotriva acestui guvern“, a spus liderul opoziţiei laburiste, Jeremy Corbyn, calificând drept “catastrofal” pentru executiv rezultatul votului privind acordul asupra Brexit-ului.
Partidul nord-irlandez care sprijină guvernul condus de May a anunţat că o va susţine pe aceasta la moţiunea de cenzură de miercuri.
Theresa May are acum termen până luni să prezinte Parlamentului un ‘Plan B’, dacă va supravieţui moţiunii de cenzură. Ea are mai multe opţiuni: să înceapă o renegociere cu Bruxellesul sau să ceară amânarea datei Brexit-ului, prevăzută pentru 29 martie.

Camera Comunelor s-a exprimat, iar acest guvern va asculta“, a declarat May imediat după vot, propunând discuţii între partide pentru a se stabili calea de urmat. “Este clar că acest acord nu are sprijinul Camerei Comunelor. Însă votul din această seară nu ne spune nimic despre ce susţine, de fapt, parlamentul. Nimic despre cum sau măcar dacă intenţionează să onoreze decizia pe care poporul britanic a adoptat-o în referendumul pe care parlamentul a decis să îl organizeze“, a mai spus premierul, potrivit Agerpres.

Print Friendly, PDF & Email
Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
fb-share-icon
Recomandate
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri la Cotroceni, că nimeni…
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)