Secția pentru investigarea magistraților a început urmărirea penală împotriva autorilor comunicatului Parchetului General din ianuarie 2017, comunicat despre împrejurările aducerii în țară a fugarului Nicolae Popa. În acest dosar e vizat și Augustin Lazăr, procurorul general al României.
Procurorul general, Augustin Lazăr, susţine că şi-a exercitat atribuţiile de comunicare publică conform dispoziţiilor legale în vigoare. De asemenea, respinge insinuările privind încălcări ale legii de către Parchetul General.
“Referitor la afirmaţiile lansate în spaţiul public de către unele instituţii media privind modul de gestionare a activităţii de comunicare publică, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Augustin Lazăr, face următoarea precizare. În calitate de procuror general, am exercitat atribuţiile de comunicare publică conform dispoziţiilor legale în vigoare. Orice insinuări privind încălcări ale legii de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sunt neavenite şi urmăresc destabilizarea Ministerului Public“, declară Augustin Lazăr într-un comunicat.
Reacţia lui Augustin Lazăr vine după ce site-ul luju.ro a lansat în spațiul public informaţia că Secţia de investigare a magistraţilor a extins cercetările “in rem” în dosarul Laurei Codruţa Kovesi, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de favorizarea făptuitorului şi fals în declaraţii, în legătură cu difuzarea unui comunicat pe 9 ianuarie 2017 de către Parchetul General.
“Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie au dispus prin ordonanţă începerea urmăririi penale cu privire la faptă, respectiv infracţiunea de abuz în serviciu, în cauza având ca obiect informaţiile făcute publice prin intermediul unor înregistrări difuzate în mass-media cu privire la o serie de afirmaţii făcute de fostul deputat Sebastian Ghiţă. Cercetările în acest dosar vizează toate aspectele prezentate opiniei publice de către persoana anterior menţionată prin intermediul înregistrărilor difuzate. În acest context, precizăm că, în urma verificărilor efectuate, a rezultat că aducerea în ţară a inculpatului Nicolae Popa a fost efectuată de către Poliţia Română, iar costurile aferente transportului au fost achitate integral de către această instituţie“, se arăta în acel comunicat al Parchetului General.
Luju.ro scrie că, în urma verificărilor, Secţia de investigarea a magistraţilor a descoperit că respectivul comunicat conţine date nereale, deoarece dosarul deschis în ianuarie 2017 nu se referea la “toate aspectele” semnalate de Sebastian Ghiţă, ci viza doar înregistrarea discuţiei dintre Traian Băsescu şi Sebastian Ghiţă cu privire la decizia dată de judecătoarea Camelia Bogdan în dosarul privatizării ICA. (Foto: qmagazine.ro)