Augustin Lazăr: DNA instrumentează dosarul “Tel Drum”

civic press

Procurorul general Augustin Lazăr a decis că DNA are competenţa de a instrumenta dosarul “Tel Drum”, în care este anchetat preşedintele PSD, Liviu Dragnea, faptele din acest dosar fiind de competenţa procurorilor anticorupţie şi nu a Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, relatează Agerpres.

Decizia a fost luată în urma rezolvării unui conflict de competenţă între DNA şi Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ), în legătură cu unitatea de Parchet care trebuie să desfăşoare ancheta în dosarul “Tel Drum”.

Văzând interesul manifestat de mai mulţi jurnalişti privind conflictul de competenţă ivit între Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie şi Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, în cursul instrumentării dosarului intitulat în mass media ‘dosarul Tel Drum’, Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este abilitat să aducă la cunoştinţă opiniei publice următoarele. Prin ordonanţa nr.412/C/2019 din data de 12.03.2019, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, în temeiul art. 63 alin.1 şi alin. 4 din Codul de procedură penală, art 881 alin 5 din Legea nr. 304/2004 şi art.1 alin.31 din OUG nr.43/2002, stabilirea competenţei de soluţionare a dosarului nr.986/P/2014 în favoarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie. Soluţia a fost pronunţată ca urmare a constatării că faptele care fac obiectul urmăririi penale în dosarul nr. 986/P/2014 al DNA nu au nicio legătură cu faptele denunţate anonim în dosarul nr.1164/P/2018 al SIIJ“, se arată într-un comunicat al Parchetului General.

SIIJ a încercat de trei ori să preia de la DNA dosarul “Tel Drum”. În primele două cereri trimise de SIIJ la DNA nu a fost invocat niciun temei legal, iar în ultima solicitare se motiva faptul că în dosar ar fi cercetaţi şi magistraţi.

DNA a trimis un răspuns Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie în care arăta că “nu există niciun criteriu care să atragă competenţa Secţiei, niciuna dintre persoanele faţă de care se efectuează urmărirea penală neavând calitatea de magistrat“.

Pentru a rezolva acest conflict de competenţă, DNA s-a adresat procurorului general Augustin Lazăr, care a dat dreptate Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Print Friendly, PDF & Email
Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
fb-share-icon
Recomandate
Coloana sonoră a filmului ''The Greatest Showman'' a fost cel…
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)