Aleksandr Gruşko: Rusia îşi modernizează forţele din Marea Neagră ca răspuns la consolidarea prezenţei NATO

civic press

Rusia efectuează modernizarea forţelor sale din Marea Neagră ţinând cont de apropierea infrastructurii NATO de ţărmurile sale, corespunzător cu nevoile sale reale de securitate, a declarat vineri într-un interviu acordat agenţiei de presă oficiale TASS ministrul adjunct de externe rus Aleksandr Gruşko, relatează defenseromania.ro.

,,Evident, ne modernizăm forţele şi echipamentele, ţinând seama de faptul că infrastructura NATO se apropie de ţărmurile noastre, dar toate aceste întăriri ale noastre sunt absolut adecvate şi corespunzătoare nevoilor reale în materie de securitate”, a afirmat el.

Gruşko a adăugat că Rusia urmăreşte atent proiectele de infrastructură ale Alianţei Nord-Atlantice implementate în România şi Bulgaria, precum şi tentativele ţărilor NATO de a crea puncte de sprijin acolo şi de a desfăşura forţe suplimentare.

“Vom răspunde la toate acestea conform viziunii noastre despre ceea ce trebuie făcut pentru a ne asigura în mod fiabil interesele de apărare şi securitate”, a spus în continuare oficialul diplomatic rus. “Nu există nicio îndoială că acest lucru se va face”, a adăugat Aleksandr Gruşko.

Oficialul rus susţine că Alianţa Nord-Atlantică încearcă să demonizeze activitatea militară a Rusiei la Marea Neagră.

“În ansamblu, nimic nu s-a schimbat. Aşa cum de 200 de ani Flota Rusiei se află în Crimeea (portul Sevastopol), ea stă în continuare acolo şi se afla tot acolo şi atunci când Crimeea era ucraineană, între altele. Iar flota nu este compusă doar din nave – de suprafaţă sau submarine -, ea cuprinde de asemenea infanteria marină, apărarea de coastă şi o componentă aeriană foarte puternică”, a afirmat el.

“În acest sens, calitatea prezenţei noastre militare în Marea Neagră nu s-a schimbat deloc”, mai susţine Aleksandr Gruşko, deşi Moscova a anunţat în repetate rânduri după anexarea Crimeii în 2014 că a întreprins diferite eforturi pentru consolidarea capacităţilor sale în peninsulă, inclusiv instalarea de sisteme defensive de rachete sol-aer S-400.

Statele membre NATO au aprobat în luna aprilie un pachet de măsuri destinat consolidării prezenţei Alianţei în Marea Neagră, printr-o creştere a numărului de exerciţii militare şi monitorizarea situaţiei în zonă, aminteşte TASS.

În luna martie, comandantul Flotei ruse din Marea Neagră, Aleksandr Moiseev, a declarat că flota va fi completată în 2019 cu 13 nave şi vase diferite, astfel încât ponderea echipamentului nou va fi de până la 70% până la sfârşitul anului în curs, potrivit sursei citate.

Print Friendly, PDF & Email
Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
fb-share-icon
Recomandate
Comunitatea creştină catolică a sărbătorit, azi, Paştele. Ziua de duminică…
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)