18.981.972 de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral la data de 30 iunie

buletin vot

Numărul total de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral la data de 30 iunie 2020 este de 18.981.972, cu 1.046 mai puțini față de ultima informare publică realizată de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) pe această temă, potrivit căreia, la data de 31 mai 2020 figurau în Registrul electoral 18.983.018 alegători români, se arată într-un comunicat al Autorității Electorale Permanent (AEP).

Diferențele apar ca urmare a operațiunilor curente efectuate de primari în Registrul electoral aferent unităților administrativ-teritoriale conduse de aceștia și a importului de date de la Direcția Generală de Pașapoarte.

În perioada 01.06.2020 – 30.06.2020, la nivelul primăriilor au fost operate în Registrul electoral următoarele radieri:

  • 21.207 persoane au fost radiate ca urmare a decesului, conform prevederilor art. 37 din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente, cu modificările și completările ulterioare;
  • 166 de persoane au fost radiate ca urmare a încadrării în prevederile art. 39 din aceeași lege, referitor la radierea din Registrul electoral a alegătorilor cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege sau au fost puși sub interdicție.

Un număr de 115 persoane au redobândit drepturile electorale ca urmare a expirării perioadei de radiere.

Numărul de alegători care au împlinit 18 ani în aceeași perioadă este de 18.780, aceștia fiind înscriși în Registrul electoral din oficiu, de către Autoritatea Electorală Permanentă, pe baza comunicării Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date.

Datele importate de la Direcția Generală de Pașapoarte în data de 02.06.2020 relevă că au intrat în evidențe 1.560 de alegători noi, iar un număr de 128 de alegători nu mai figurează în Registrul electoral, ca urmare a decesului sau a pierderii cetățeniei.

Din totalul de alegători români care figurează în Registrul electoral, un număr de 18.250.349 au domiciliul sau reședința în țară, iar 731.623 au domiciliul în străinătate și sunt posesori de pașaport CRDS.

Potrivit Legii nr. 208/2015, Registrul electoral este un sistem informatic național de înregistrare și actualizare a datelor de identificare a cetățenilor români cu drept de vot și a informațiilor privind arondarea acestora la secțiile de votare. Registrul electoral este structurat pe județe, municipii, orașe, comune, pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în țară. Persoanele autorizate să efectueze operațiuni în Registrul electoral cuprinzând cetățenii români cu domiciliul sau reședința în țară sunt primarii sau persoanele desemnate de către primari, prin dispoziție, conform legii, anunță AEP.

Print Friendly, PDF & Email
Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
Recomandate
Fostul ministru al Finanţelor, Eugen Teodorovici, şi-a anunţat candidatura la…
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)